Etiketler

Albania (3) Austria (9) Belgium (4) Brundi (6) Cambodia (2) Cuba (4) Egypt (4) France (3) Greece (6) Moldova (2) Ottoman Empire (29) Red Cross (56) Spain (8)

26 Nisan 2015 Pazar

MECİDİ NİŞANI

Sultan Abdülmecit döneminde tasarlanmış bir nişandır. Ortasında bulunan dışa doğru kabarık altın kaplama bölümde Sultan Tuğrası yer alır ve etrafındaki mineli kırmızı çember içerisinde altın ile yazılmış "Gayret", "Hamiyet" ve "Sadakat" sözcükleri yer alır, bu  çemberin en alt kısmında ise 1268 (1851) yazılıdır. Köşelerin aralarında dışarı bakan ay yıldız motifleri yer alır. Yine nişanın asıldığı yerde daha büyük bazen sağa bazen sola bakan kırmızı mineli daha büyük bir ay yıldız motifi yer alır.


(Fotoğrafta yer alan Mecidi Nişanı Kılıçlı Mecidi Nişanı olarak bilinen modeldir)

Halk arasında daha çok Mecidiye Nişanı olarak bilinir. Sultan Abdülmecid'in isminden esinlenilerek 29 Ağustos 1952 tarihinde ihdas edilmiştir. İlmi ve Askeri alanda başarılı olanlara verilen nişanın beş derecesi (rütbesi) vardır. Birinci ve ikinci derecenin en büyük özelliği Sultan huzurunda verilmesidir. Yalnozca birinci ve ikinci derecelerin şemsesi bulunur. Birinci derece en üst beşinci derece en alt basamaktır. Birinci derece 50, ikinci derece 150, üçüncü derece 800, dördüncü derece 3000 ve beşinci derece 6000 adet basılmıştır. Yurt dışında yabancılara dağıtılanlar bu sayıya dahil değildir. Kişinin başarısına göre verilecek nişanın derecesi belirlenir kişi bir üst dereceyi hak ettiğinde yenisi verilirken eskisi geri alınırdı. Mecidi Nişanı savaşta gösterilen bir başarıdan dolayı verildi ise nişana bir çift kılıç eklenir ve "Kılıçlı Mecidi Nişanı" olarak bilinirdi.

Sadece birinci derecesinde murassa (değerli taşlarla süsleme) vardır.

Bir nizamnamesi olması açısından batılı tarzda ilk nişan olduğu söylenebilir. Beratla beraber verilen nişan "kaydı hayat" yani sağ kalmak şartıyla verilir, ölümden sonra hazineye iade edilirdi.

KONUYLA İLGİLİ:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...